maandag 15 juni 2015

Let it grow


Onlangs las ik dat bloggende mama van mamapraatjes geen groene vingers heeft maar wel een mooie tuin wil. Daarom gaf ik haar de tip: maak er een bloemenweide van. En omdat ze graag onze tuin wou zien, deel ik hier een paar sfeerbeelden, tips en advies!
Ik ben geen expert want tot voor kort hadden we nog geen tuin maar ik vind het wel zalig experimenteren.

Waarom een bloemenweide?

 • het is mooi (gelukmakend mooi)
 • je hoeft niet elke week te maaien (in het voorjaar een paar keer en daarna als de bloemen zijn uitgebloeid en zich hebben kunnen verspreiden)
 • hoe minder voedingsstoffen, hoe beter (zalig dat je de grond niet moet gaan bewerken)
 • 1 keer per week water is voldoende (en met een beetje geluk zorgt de natuur daar zelf voor - regen kan ook fijn zijn)
 • hoge grassen en veel bloemen soorten maken niet allen ons blij maar ook de (andere) dieren (bijen, vlinders, vogels, ...) (getuige onze kat die zich er lekker in kan verstoppen en haar zaligste dromen droomt)
 • je grond wordt gerespecteerd en niet overbelast
 • je wordt leuk verrast: de ene bloem komt en de andere gaat en je weet niet op voorhand wat je te zien zal krijgen. Soms ontdek ik echt bloemetjes die ik nog nooit heb gezien en ik vind dat echt genieten (voel me weer het kleine meisje op vakantie in een vergeten stukje Ardennen)
Omdat het iets minder aangenaam is om op de hoge grassen te liggen, kozen wij ervoor om hier en daar stukken gazon te behouden. Zo van die lege plekjes die je uitnodigen om je er neer te vleien.

Deze zomer is de eerste die we zullen meemaken in onze tuin en daarom wachten we bewust even af. We laten de planten en bloemen groeien en hebben er nog geen gezaaid (dus hier nog geen bloemenweelde). Onze tuin staat nog in zijn kinderschoenen maar we weten steeds beter welke kant we ermee op willen.

Wie gaat ook voluit voor de (gedeeltelijke) bloemenweide en heeft gouden tips? Ze zijn erg welkom voor de mama's die (nog) geen groene vingers hebben!2 opmerkingen:

 1. Ik ben sowieso al ontzettend jaloers op dat mooie gras!!!!! Maar de bloemenweide is toch niet zo ons ding. Dan heb ik toch liever een groot stuk kort gras en veel verschillende planten en bloemen. Misschien is die behoefte er ook niet omdat we 5 minuten van het bos en de weilanden wonen. Daar is veel hoog gras te vinden! :) Maar ik vind het wel heel leuk om te zien hoe andere mensen weer heel anders naar hun tuin kijken! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wacht maar tot die van ons vol bloemen staat :-) Neenee, ieder zijn ding, da's net leuk. Veel succes met jullie tuinplannen!

   Verwijderen